I. Dubai Polis Küresel Satranç Yarışması Tamamlandı : Hintlilerin Dominasyonu

 20 Mayıs 2024 | Baran Demir

3-13 Mayıs tarihleri arasında Dubai Polis Merkezi / Spor İşleri Departmanında düzenlenen I. Dubai Polis Küresel Satranç Yarışması, 3 farklı kategoride oynandı ve toplamda 125.000 $ para ödülü dağıtıldı.

Turnuva Salonu
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Kategoriler ise şu şekilde oluşuyordu:

  • Ø  Ustalar (Masters) Kategorisi : 2300 Elo ve üzeri sporcular
  • Ø  Açık (Open) Kategori: 1600-2300 Elo arası sporcular
  • Ø  Gençler (Youth) Kategorisi: 2006 yılı ve sonrasında doğan sporcular

9 tur üzerinden oynanan turnuvada sporcular;  her karşılaşmaya 90 dakika süre ile başladılar ve her hamlede 30 saniye zaman kazandılar. Aynı zamanda sporcular 30 hamleden önce birbirlerine beraberlik teklifinde bulanamıyorlardı.

Ödül Dağılımı

GM Yangyi Yu (2728), GM M. Amin Tabatabaei (2707), GM Vladislav Artemiev (2705), GM S. L. Narayanan (2695), GM Hans Moke Niemann (2688), GM Wenjun Ju (2559) gibi ustaların katıldığı 2455 Elo ortalamasına sahip bu üst düzey turnuvaya ülkemizden GM Mustafa Yılmaz (2641), GM Vahap Şanal (2566), GM Emre Can (2549), IM Alparslan Işık (2467) ve IM Adar Tarhan (2457) katıldılar.

Turnuva Salonu
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Ustalarımızın Maçlarından

GM Emre Can (2549)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

İlk tur Moğol FM Erdenepurev Boldoo (2375) ile siyah taşlarla oynayan Emre Can, açılıştan konumu eşitlemeyi başardı. Oyun ortası bölümünü de gayet etkili oynayan Emre Can, vezir oyun sonunda rakibinin 32.Vf1?? hamlesine  32…Vxb4(D) yanıtını vererek piyon öne geçti.

Öğretici bir vezir oyun sonu oynayan Emre Can, c geçerinin yardımıyla birlikte rakibine baskı kurmayı başardı. Bu baskılı rakibinin bir tane daha hata yapmasına sebep oldu. FM Erdenepurev Boldoo, 40.g4?! hamlesini oynadıktan sonra karşılaşma 40…Vd4! 41.Vxd4 cxd4 (D) hamlelerinden sonra kazanç piyon oyun sonuna dönüşmüş oldu.

Kendisi için oldukça kolay olan oyun sonunu galibiyete çeviren Emre Can, turnuvaya gayet iyi başladı.

İkinci turda ise Emre Can, muhteşem bir oyuna imza attı. Ermeni GM Hovik Hayrapetyan’a (2432) karşı beyaz taşlarla oynayan Emre Can, ters kanada rokların atıldığı dinamik bir oyun ortası konumu elde etti.

Fil çifti avantajını mükemmel bir şekilde kullanan Emre Can, h-dikeyini de açmayı başardı ve siyahlara oynaması çok zor bir konum yarattı. Baskı altında soğukkanlılığını kaybeden GM H. Hayrapetyan, 26…f5?? (D) oynadı ve şahını daha da zayıflatarak tamamen kayıp konuma düştü. Daha iyisi 26…Kfe8 idi.

Maçı soru kitaplarına geçirecek hata ise GM H. Hayrapetyan’ın 34…Kxe5??(D) hamlesinden sonra oluştu. 

Oluşan bu konumu X platformu üzerinden GM Boris Avrukh’da soru olarak sormuş ve devamında da Emre Can’ın maçı kazanan 35.Fxd5 hamlesini göstererek sorunun cevabını paylaşmıştır. 

“Önceki bulmacamın cevabı şaşırtıcı 1.Fd5!!

Siyah hemen terk etti çünkü 1...Vd5 2.Vf4, 1...Kxd5 ise güzel mat yapan 2.Vh8'e izin veriyor! Fxh8 3.Kxh8

Birçok kişi bu bulmacayı doğrudan yorumlarda anladı!”

 

8. Turda Emre Can, IM M. Suyarov’un (2429) 9…Fc6 hamlesine karşı düşünürken
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

8. turda IM Mukhammadzokhid Suyarov (2429) karşısında beyaz taşlarla oynayan Emre Can, uzmanı olduğu Catalan Açılışını tercih etti. Oldukça karmaşık bir oyun sonu konumuna giden karşılaşma tarafların sürelerinin azalması ile birlikte hataları da peşinde getirdi. Maçın kopmasına sebep olacak hata ise IM M. Suyarov’un 52…Kd8?? (D) hamlesini oynaması oldu.

Rakibinin hatasını süre sıkışmasında iyi bir şekilde değerlendiren Emre Can, 53.Kxd8+ ile kazanç olan hafif taş oyun sonuna geçti. Karşılaşma ise 53…Fxd8 54.Şg2 Şg7 55.Ad5(D) hamlelerinden sonra sonuçlanmış oldu. 

Emre Can, 2506 Elo performansı ve 5,5 puanla turnuvayı tamamladı.

GM Vahap Şanal (2566)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

İlk tur Özbek FM Asrorjon Omonov’a (2379) karşı siyah taşlarla oynayan Vahap Şanal, açılıştan istediği konumu elde etti ve konumu eşitlemeyi başardı. Oyun ortasında hem pozisyon olarak hem de süre olarak iyi duruma olan Vahap Şanal, rakibinin 23.h4?? (D) hamlesinden sonra avantajını iyice büyüttü.

Baskılı oyunu daha fazla kaldıramayan FM A. Omonov, süre sıkışmasının da etkisiyle birlikte 40.Fa1?? (Fe3) oynadı. f2 piyonunun bırakan bu hamle sonucunda maç 40…Axf2 41.Vc3 Vh1#(D) ile sonuçlandı ve Vahap Şanal turnuvaya galibiyetle başladı.

7. turda Ermeni FM Erik R. Gasparyan’a (2393) karşı siyah taşlarla oynayan Vahap Şanal, rakibinin stratejik olarak hatalı 18.Fd4?(D) hamlesinden sonra avantajı eline aldı.

Elde ettiği avantajı mükemmel bir teknikle işleyen Vahap Şanal, maç boyunca rakibine şans vermedi ve 46…Vf2(D) hamlesinden sonra galibiyete ulaşan taraf oldu.

8. turda ise rüzgârı arkasına alan Vahap Şanal, IM Mahdi Gholami Orimi (2470) karşısında güzel bir galibiyete imza attı. London Sistem oynayan Vahap Şanal, açılışın fikrini öğretici bir şekilde uyguladı. Maç içinde çeşitli fırsatlar yakalayan Vahap Şanal, tam anlamıyla bu fırsatlardan yararlanamasa da bağlı geçere sahip olduğu Fil vs At oyun sonuna geçmeyi başardı. 2 tarafında süre sıkışmasında olduğu oyun sonu konumunda siyah taşlarla konumu savunmaya çalışan İranlı usta 61…Şc6 hamlesi yerine 61…Şc5??(D) hamlesini oynadı ve tamamen kayıp konuma düşmüş oldu.

62.Şd2! hamlesi ile devam eden Vahap Şanal, rakibinin hatasını cezalandırmayı başardı.

 

Son turda Vahap Şanal, GM Vladislav Artemiev’e (2705) karşı siyah taşlarla oynadı.
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Son turda turnuvanın 3. seri başı GM Vladislav Artemiev’e (2705) karşı siyah taşlarla oynayan Vahap Şanal, maç boyunca dengeyi korumayı başardı ve 59. hamlenin sonunda masadan beraberlikle ayrıldı.

Turnuvayı namağlup 6 puanla bitiren Vahap Şanal, 2570 performans gösterdi ve turnuvayı 14. sırada (10. ile eş puan) tamamlamayı başardı.

GM Mustafa Yılmaz (2641)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

En son Mart ayında Norveç liginde oynayan Mustafa Yılmaz, ilk 6 turu oldukça formsuz bir şekilde geçirdikten sonra 7. tur Hintli FM Maran K. Senthil (2363) karşısında siyah taşlarla aldığı galibiyetten sonra 8. turda Hintli IM Ethan Vaz (2423) ile beyaz taşlarla karşılaştı. Rakibinin Şah Hint Savunmasına karşı Modern Makagonov varyantını tercih eden Mustafa Yılmaz, galibiyet parolası ile maça çıktığını bizlere gösterdi.

Modern Makagonov Varyantı

Oldukça karmaşık bir oyun ortası konumundan sonra piyon önde kalelerin olduğu karmaşık oyun sonuna geçilen karşılaşmada taraflar süre sıkışması ile oynadılar. İlk ciddi hata ise IM Ethan Vaz’dan geldi. 40…Kd2+? (D) hamlesinden sonra Mustafa Yılmaz üstünlüğü ele aldı.

Ağır süre sıkışmasında olan Mustafa Yılmaz, kusursuz bir oyun sonu tekniği ile üstünlüğünü daha da büyüterek maçı puana dönüştürmeyi başardı.

Bağlı geçerlerin gücünü gösteren muhteşem bir örnek

Turnuvayı 2450 performans ve 5 puanla bitiren Mustafa Yılmaz, maalesef hedeflerinin çok altında bir performans gösterdi.

X Platformunda GM Mustafa Yılmaz’ın paylaşımı

Mustafa Yılmaz’ın tekrardan yükseleceğine inancımız tam ve gelecek turnuvalarda başarılar diliyoruz.

Tur öncesi Mustafa Yılmaz ve Vahap Şanal sohbet ediyorlar.
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

IM Adar Tarhan (2457)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

İlk 7 tur da görece dengeli bir performans gösteren Adar Tarhan, 8. turda turnuvanın 6 numaralı seri başı Özbek GM Javokhir Sindarov (2684) ile beyaz taşlarla karşılaştı.

Adar Tarhan’ın GM Javokhir Sindarov’un 8…d5 hamlesine karşı düşünürken
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Açılış bölümünü sorunsuz atlatan Adar Tarhan, GM J. Sindarov’un dikkatsizce oynadığı 17…Ff6??(D) hamlesinden sonra konumda üstünlük elde etmeyi başardı.

19. hamleye gelindiğinde ise Adar Tarhan, yakaladığı üstünlüğü devam ettirebilmek adına Kh7 veya Kh6 hamlelerinden biri yerine Ke5?(D) hamlesini oynayınca tüm avantajını kaybetti.

Kalite geri olmasına rağmen 42.Axa6 Kxa6(D) hamlelerinden sonra uzak a geçeri ve fili sayesinde rakibin kalesini kompanse etmeyi başaran Adar Tarhan, konumu tamamen eşitlemeyi başardı.

Süre sıkışmasında olmasına rağmen konumu soğukkanlı bir şekilde savunan Adar Tarhan, 59.f4 g4(D) hamlelerinden sonra rakibinin beraberlik teklifini kabul etti ve kritik bir yarım puan alarak masadan ayrıldı.

Son tur ise siyah taşlarla Hintli GM P. İniyan’a (2493) karşı siyah taşlarla oynayan Adar Tarhan, açılıştan konumu eşitlemeyi başardı. Oyun sonunda rakibine baskı kuran 33…Ve4+ hamlesini oynayan Adar Tarhan, GM P. İniyan’ın konumu dengede tutan 34.Af3 hamlesi yerine Şg3??(D) hamlesini oynamasıyla birlikte üstünlük elde etmeyi başardı.

Rakibinin hatasını kusursuz bir hesapla değerlendiren Adar Tarhan, 2 piyon öne geçtiği oyun sonunda a geçeri ilerleterek oyunu kazanmayı başardı.

Maçın son konumu

Çok iyi bir turnuva geçiren Adar Tarhan, 2558 Elo performansı ve 5,5 puanla turnuvadan 12,5 Elo puanı kazandı. 

IM Alparslan Işık (2467)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Turnuvaya galibiyetle başlayan Alparslan Işık, 2. tur da Birleşik Arap Emirliklerinin en kuvvetli oyuncusu GM A.R. Saleh Salem (2629) ile karşılaştı. Beyaz taşlarla oynayan Alparaslan Işık, kuvvetli rakibinin ilginç açılış seçiminden sonra karmaşık bir oyun ortası konumuna girerek 14.0-0-0(D) oynadı

Dinamik konumları oldukça iyi oynayan GM A.R. Saleh Salem, Alparslan Işık’ın 25.Vxd4?(D) ile yanlış taş değişmesi sonucu üstünlüğü ele aldı.

Kuvvetli rakibinin elde ettiği üstünlüğü %95 doğrulukla oynaması sonucu Alparslan Işık, masadan mağlubiyetle ayrılan taraf oldu. Yine de bu tarz kuvvetli rakiplerle oynaması Alparslan Işık’ın GM olma yolunda önemli tecrübeler kazanmasına olanak sağlayacaktır.

GM A.R. Saleh Salem, Alparslan Işık’ın 7.Ad2 hamlesine karşı düşünürken
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Son tura gelirken oldukça dengeli bir performans gösteren Alparslan Işık, 9. turda Singapurlu kuvvetli IM Jagadeesh Siddharth (2508) ile siyah taşlarla karşılaştı. Rakibinin ilginç açılış tercihi ile birlikte konumu dengelemeyi başardı. Açılışa oldukça hakim olan Alparslan Işık, 8…Ad7(D) hamlesi ile birlikte hem …Ac5-e6 manevrası ile zayıf d4 karesini ele geçirmek hem de f piyonu serbest bırakarak ve konumdaki dinamik şanslarını kullanmak istedi.

Değişimler sonucu oluşan çok piyonlu kale oyun sonunda Alparslan Işık, oldukça öğretici bir fikir buldu ve 24…Kb8(D) hamlesi oynadı.

Rakibinin dikkatli savunması ile birlikte mücadele 45. hamlenin sonunda beraberlikle sonuçlandı. Bu sonuçla birlikte Alparslan Işık, 2501 Elo performansı ve 5 puan alarak turnuvayı iyi bir şekilde tamamlamış oldu.

Turnuvanın ilk 4 sırasının Hintli sporculardan oluşması ve seri başlarının Elo kaybetmesi üzerine Amerikalı GM Hans Moke Niemann’ın klasik satranç üzerine X platformu üzerinden bazı açıklamalar yapmasına sebep oldu.

GMs Pranav V (Altın), Aravindh Chithambaram (Gümüş) and Pranesh M (Bronz)
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Toplu Ödül Töreni
Kaynak:
https://www.facebook.com/chessbaseindia

Turnuva detaylarına ulaşabilmek için:

https://chess-results.com/tnr918183.aspx?lan=1&art=0&fedb=TUR&fed=TUR&turdet=YES&flag=30

Turnuva maçlarına ulaşabilmek için:

https://lichess.org/broadcast/dubai-police-global-chess-challenge-masters--boards-1-32/round-1/TJlc8ut8#boards

 

Ustalarımıza gelecek turnuvalarında başarılar diliyoruz.

 

 

Yazar: Baran DEMİR